Beneficiile si pericolele soarelui pentru cei care sufera de psoriazis

Ce stim despre influenta soarelui asupra psoriazisului? Soarele amelioreaza sau agraveaza psoriazisul? Are el acelasi efect asupra tuturor oamenilor care sufera de psoriazis?
Majoritatea oamenilor cu psoriazis (aproximativ 95%) marturisesc ca expunerea la soare ii ajuta in a imbunatati tratamentul pentru psoriazis. Exceptie fac cei care sufera de ceea ce se numeste psoriazis de vara, care se stie ca se inrautateste in timpul verii, posibil din cauza influentei soarelui.
Psoriazisul de vara este cunoscut si sub numele de psoriazis fotoindus sau fotosensibil. Acest tip rar afecteaza aproximativ 5% dintre persoanele cu psoriazis. Acest asa-zis psoriazis de vara poate fi rezultatul fenomenului Koebner - cand leziunile psoriazice sunt declansate de orice fel de trauma la nivelul pielii. De aceea, oamenii cu psoriazis fotosensibil ar trebui sa fie extrem de atenti cu expunerea pielii lor la soare.
Razele UV din lumina solara sunt capabile sa suprime activitatea celulelor T la oamenii cu psoriazis. De aceea, soarele cu moderatie este intr-adevar capabil sa amelioreze cursul psoriazisului la oamenii care au asa-numitul psoriazis de iarna.
Multi oameni cu psoriazis merg deseori in vacanta in locuri cu un climat mai calduros. Oamenii care locuiesc in climate nordice observa de obicei o imbunatatire semnificativa a psoriazisului dupa o sedere in locuri mai sudice. Unii oameni cu psoriazis aleg chiar sa se mute in locuri cu climate mai blande.
Din nefericire, soarele in exces poate deveni daunator pentru oamenii cu psoriazis, chiar si pentru cei cu psoriazis de iarna, despre care se stie ca se amelioreaza vara, sub influenta soarelui.
Razele UV in exces pot cauza arsuri solare. Traumele la nivelul pielii sunt printre declansatorii principali ai psoriazisului. Orice trauma a pielii, fie ea taietura, vanataie sau arsura poate cauza fie aparitia psoriazisului la persoanele cu predispozitie genetica, fie eruptii violente la oamenii care deja au psoriazis.
Si astfel soarele poate deveni atat o metoda de tratament, dar si un factor care provoaca psoriazis. De aceea, daca va hotarati sa va ameliorati psoriazisul stand la soare, ar trebui sa tratati soarele la fel cum ati trata orice tratament pentru psoriazis - trebuie sa existe o anumita schema sau orar pe care ar trebui sa-l urmati cat timp va bronzati.
Daca aveti piele deschisa la culoare sau vreti sa fiti 100% sigur ca nu veti suferi de arsuri solare, atunci este mai bine sa stati la umbra (de exemplu, sub o umbrela) cateva zile. Aplicati creme hidratante delicate dupa fiecare sesiune de bronzat. Este cunoscut si faptul ca unele medicamente va pot face pielea mai sensibila la soare, de exemplu tratamentele holistice folosite pentru psoriazis.
Daca totusi v-ati ars, evitati sa stati in soare. Chiar si cea mai puternica crema cu protectie solara nu va poate proteja 100% de razele UV din lumina solara. Eu am psoriazis de 14 ani, de cand eram adolescenta. De-a lungul acestor ani, am adunat o multime de informatii care ma ajuta sa-mi tin psoriazisul sub control.